February 16, 2018

Schimbul uleiului din cutia de viteze automata trebuie facut cu un echipament performant

In general, posesorii autovehiculelor stiu ca la revizia periodica se schimba uleiul de motor, filtrele si lichidul de frana. Insa, cand vine vorba de uleiul din cutia de viteze automata se ridica semne de intrebare.

Este necesara inlocuirea lui? Daca da, cat de des si cum?

Este necesara inlocuirea lui? Daca da, cat de des si cum?
Specialistii confirma faptul ca trebuie schimbat, insa acest schimb trebuie facut utilizand un echipament special dezvoltat in acest scop.
Schimbul uleiului din cutia de viteze automata se face conform intervalelor specificate de producatorii autovehiculelor, iar acolo unde nu exista aceste specificatii se recomanda schimbul uleiului la fiecare 60000 de km parcursi.

schimbul uleiului la cutia de viteze

De ce trebuie schimbat uleiul din cutia de viteze automata?

Cutia de viteze este un element foarte solicitat in utilizarea autoturismului. La fiecare schimbare de trepte, uleiul capata diverse reziduuri (aschii de pe pinioane, pilitura de fier) si e supus temperaturilor foarte inalte. Toate acestea ii modifica gradul de oxidare si proprietatile de lubrifiere. Specialistii afirma ca la fiecare 7 °C de peste 80 °C, gradul de oxidare al uleiului se dubleaza. Unii recurg doar la schimbul uleiului de baie prin metoda traditionala, insa, astfel, nu se inlocuiesc decat 30-40% din ulei si nu „prelungeste” cu mult viata cutiei de viteze.

Cu ce trebuie facut schimbul uleiului din cutia de viteze automata?

Marii producatori auto au sesizat necesitatea unor echipamente speciale pentru schimbul uleiului din cutia de viteze automata. Astfel, solicitarea lor a primit raspuns din partea inginerilor care au creat echipamente performante. Aceste ehipamente trebuie sa asigure mentenanta atat pentru cutiile de viteze automate cu performante foarte mari, care schimba vitezele foarte rapid, cat si pentru cutiile de viteze automate montate pe vehicule off-road, care schimba vitezele mai lent si au unghiuri de inclinare si cupluri diverse.

Echipamentele efectueaza spalarea componentelor cutiei, dupa care schimba dinamic tot uleiul la o temperatura controlata. De asemenea, unele transmisii automate sunt prevazute cu filtre care trebuie sa fie inlocuite odata cu schimbarea uleiului.

Beneficiile schimbului de ulei din cutia de viteze automata

Schimbul uleiului din cutia de viteze automata, facut la timp si prin tehnnologiile recomandate de catre specialisti, contribuie la:

  • raspuns rapid la accelerari;

  • schimbari de trepte mai usoare si placute;

  • condus mai relaxant;

  • evitarea costurilor provocate de uzuri/defectiuni.

In concluzie, schimbarea uleiului din cutiile de viteze automate contribuie la prelungirea duratei de functionare a autovehiculului dvs.

Puteti schimba uleiul cutiei de viteze automate in service-ul Auto-Ovarom, facand o programare online.

Leave A Comment